ဖရဲသီးဟာ
ရာသီေပၚ အသီးအႏွံ ျဖစ္ၿပီး ျမန္မာ ျပည္သူျပည္သားေတြ အမ်ားဆံုး စားသံုးၾကတဲ့
သြားရည္စာ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ မာတ္တြိန္းကေတာင္ ဖရဲသီးကို စားတဲ့သူဟာ နတ္သားေတြ
ဘာစားတယ္ ဆိုတာ သိလာ လိမ့္မယ္ဆိုၿပီး ဖရဲသီး ဂုဏ္ကို ခ်ီ းေျမာက္ ခဲ့ပါတယ္။
ဖရဲသီးဟာ နတ္သားေတြ စားသံုးတဲ့ သစ္သီး ျဖစ္႐ံုမက နတ္သမီးေလး ျဖစ္ေအာင္ပါ ဘယ္လို
စားသံုးသင့္တယ္ ဆိုတဲ့ အေၾကာင္းကုိ တင္ဆက္စရာ သစ္သီးအလွအျဖစ္ ေဖာ္ျပ
လိုက္ရပါတယ္။
မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းေစတယ္
ျမင္းခြာရြက္မွ
မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းတာ မဟုတ္ဘူးေနာ္။ ဖရဲသီးဟာလည္း လူကို မွတ္ဉာဏ္ေကာင္း ေစတယ္။
ဖရဲသီးအေစ့ကို အခြံခြာၿပီး ေလး၊ ငါးလံုးေလာက္ မနက္ ဘာမွမစားရေသးခင္ စားေပးပါ။
ေက်ာင္းသူ ေက်ာင္းသားေတြ စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းေစပါတယ္။
ဖရဲသီးအေစ့မွာ ပ႐ိုတင္း၊ အက္မီႏိုအက္ဆစ္၊ ဗီတာမင္ဘီ၊ သံဓာတ္၊ ဇင့္ဓာတ္နဲ႔
တျခားဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ညဘက္အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း၊ လြယ္ကူစြာ အိပ္မရျခင္း၊
ခဏ ခဏ သတိေမ့ေလ်ာ့ျခင္းမ်ားအတြက္ ဖရဲသီးဟာ အေကာင္းဆံုး မွတ္ဉာဏ္တိုးေဆးပဲ
ျဖစ္ပါတယ္။
ဝမ္းခ်ဳပ္တာကာကြယ္
ဖရဲသီးကို
ေန႔လယ္စာနဲ႔ ညစာစားၿပီးအခ်ိန္ စားသံုးေပးရင္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။
ဖ်ားေနရင္ ဖရဲသီးကို ဒီအတိုင္း ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အရည္ေသာ္ လည္းေကာင္း
ေသာက္သံုးေပးပါ။ ေခ်ာင္းေျခာက္္ဆိုးေနရင္ ဆားခပ္ၿပီး ေသာက္ေပးပါ။
ေခါင္းကိုက္၊ ေက်ာက္ကပ္
ေခါင္းကိုက္ေနရင္
ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ကို မနက္ပိုင္း ဘာမွမစားရေသးခင္ ေသာက္ေပးပါ။ သၾကား တစ္ဇြန္း
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း) နဲ႔ ခပ္ၿပီး ေသာက္ေပးပါ။ ဖရဲသီးကို အရည္ ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ဒီအတိုင္းပဲ
ျဖစ္ျဖစ္ စားသံုး ေပးပါက ေက်ာက္ကပ္ကို သန္႔စင္ေစပါတယ္။ ဂ်ိဳးေတြက်ေစ ပါတယ္။
ကြမ္းစားလို႔ ေက်ာက္ကပ္မွာ ထံုးေတြ တည္ေနတာေတြ က်ေစပါတယ္။ ေသြးတိုးအတြက္ ေသြးတိုး
သမားေတြ အတြက္ ဖရဲသီးအေစ့ကို ေဖ်ာ္ရည္ လုပ္ၿပီး ေသာက္ေပး ရပါမယ္။ ဖရဲသီး အေစ့ကို
ေနလွန္းၿပီး တစ္ရက္ထားပါ။ ၿပီးရင္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂)ဇြန္းစာ အေစ့ေတြကိုယူၿပီး
ေရေႏြးနဲ႔ တစ္နာရီေလာက္ ျပဳတ္ေပးပါ။
သံုးပံုတစ္ပံုက်န္မွ
အရည္နဲ႔စစ္ၿပီး အဲဒီ့အရည္ကို မနက္တိုင္း ဘာအစာမွ မစားရေသးခင္ ေသာက္သံုးေပး ရပါမယ္။
က်န္တဲ့ ေန႔ခင္းဘက္ အခ်ိန္ေတြ ေသာက္ရင္လည္း ရပါတယ္။ မနက္ပိုင္း ဘာအစာမွ
မစားရေသးခင္ ေသာက္တာဟာ အေကာင္းဆံုး အက်ိဳး သက္ေရာက္မႈ ရွိေစပါတယ္။ ဖရဲသီး Diet
လုပ္နည္း ဖရဲသီးဟာ ဝိတ္က်ေစတဲ့ သစ္သီး တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
ဖရဲသီး
တစ္ခြက္မွာ ကယ္လိုရီ ၄၆ ရွိပါတယ္။ ဖရဲသီး ေဖ်ာ္ရည္ကို မ်ားမ်ားေသာက္ၿပီး
ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးရင္ သိသိသာသာ ဝိတ္က်လာ ေစပါတယ္။ တျခား ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ား
မရွိတဲ့အတြက္ စိတ္ခ်လက္ခ် စားသံုး ႏိုင္ပါတယ္။ ဖရဲသီးကို ဘယ္ေလာက္ စားသံုး
ေပးရမလဲဆိုေတာ့ ကိုယ္ဘယ္ေလာက္ ဝိတ္ျမန္ျမန္ ခ်ခ်င္ တယ္ဆိုတဲ့ အေပၚမွာ မူတည္ပါတယ္။
သာမန္အား ျဖင့္ေတာ့ ကယ္လိုရီ ၁၅၀ စားသံုးေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဖရဲသီးကို
မနက္စာ မစားခင္ အခ်ိန္8Wxo_ gးခင္ တစ္ခြက္နဲ႔ ညေနစာ မစားခင္ တစ္ခြက္
ေသာက္ေပးပါ။ သြားရည္စာ အျဖစ္လည္း စားသံုးေပးပါ။ ဖရဲသီး ထဲမွာပါတဲ့ သၾကားဓာတ္ဟာ
ေဘးဘယာမျဖစ္ေစပါဘူး။ အေကာင္းဆံုး Toner ဖရဲသီးဟာ သဘာဝ အေကာင္းဆံုး Toner တစ္ခုပဲ
ျဖစ္ပါတယ္။ ဖရဲသီး အရည္ကို ပ်ားရည္နဲ႔ ေရာၿပီး ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ အသားအေရ ပိုင္ရွင္
ေတြအတြက္ လိမ္းေပး ႏိုင္ပါတယ္။
အဆီျပန္တဲ့
အသားအေရ အဗ큿ѽ)銿с8ᑡည္နဲ႔တင္ လိမ္းေပး ႏုိင္ပါတယ္။ သဘာဝ Toner ျဖစ္ၿပီး
မ်က္ႏွာ အေရျပား အတြက္လည္း လိမ္းေပး ႏုိင္ပါေသးတယ္။ လိမ္းမည္္ ဆိုပါက အရင္ဆံုး
ပိတ္ျဖဴ သန္႔တစ္စ အေပၚ ဖရဲသီးအရည္ဆြတ္ၿပီး မ်က္ႏွာကို လိမ္းေပးပါ။
လည္ပင္းေနရာေတြကိုပါ လိမ္းေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အသားအေရကို တင္းရင္းေစတယ္။
စိုျပည္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္ေအတို႔ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အသားအေရကို ေတာက္ပ
ရႊန္းလဲ့ေစပါတယ္။
အေရျပားေပၚက
ပ်က္စီးေနတဲ့ဆဲလ္ေတြကို ျပဳျပင္ေပးၿပီး အသစ္ျပန္လည္ ျဖည့္ဆည္းေပးပါတယ္။ ဖရဲသီးနဲ႔
မ်က္ႏွာေပါင္းတင္မယ္ ဖရဲသီးကို ညႇစ္ၿပီး အဖတ္ကို မ်က္ႏွာနဲ႔ လည္ပင္း ေနရာေတြကို
လိမ္းေပးပါ။ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ထားၿပီး မ်က္ႏွာကို ျပန္ေဆး ေပးပါ။ ဒါက ႐ိုး႐ိုးနည္းျဖစ္ပါတယ္။
မ်က္ႏွာမွာ ေနေလာင္ဒဏ္ေတြ၊ ေနပူထဲ ခဏ ခဏ သြားရတဲ့ မ်က္ႏွာ မည္းညစ္ေနတဲ့
သူဆိုရင္ေတာ့ ဖရဲသီးနဲ႔ သခြားသီးကို အခ်ိဳးက် ညႇစ္ၿပီး အဖတ္နဲ႔ လိမ္းေပးရမွာ
ျဖစ္ပါတယ္။ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ထားၿပီးမွ ေရနဲ႔ျပန္ေဆးေပးပါ။
သာမန္
အသားအေရအတြက္ ဖရဲသီး ေပါင္းတင္ နည္းဟာ အေရျပားကို ႏူးညံ့ရႊန္းစိုလာေစၿပီး
ေနေလာင္ဒဏ္ အသားအေရမ်ားအတြက္ မည္းညစ္ေနတာေတြ ေပ်ာက္ကင္းၿပီး ရွင္းသန္႔လာေစပါတယ္။
ေႏြဦးအစားအစာ ပူအိုက္တဲ့ ရာသီမွာ စားသံုးသင့္တဲ့ အသီး တစ္မ်ိဳးပါပဲ။
ဘာျဖစ္လို႔လဲ
ဆိုေတာ့ ဖရဲသီးမွာ ေရဓာတ္ အမ်ားႀကီး ပါပါတယ္။ ၉၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။
ေရကိုဒီအတိုင္းႀကီး ေသာက္တာထက္ ဖရဲသီးကို စားေပးတာဟာ အရသာလည္းရွိ၊
ေရငတ္လည္းေျပပါတယ္။ ကိုယ္အတြင္းရွိ အဆိပ္ျဖစ္ေစမယ့္ အရာေတြကို ရွင္းေပးပါတယ္။
ပုရိသတို႔စားသံုးသင့္တဲ့ ဖရဲသီး ဖရဲသီးဟာ ေယာက္်ား ကာမ အားတိုးေစတယ္လို႔ သိပၸံ
ပညာရွင္ မ်ားစြာက သက္ေသထူႏိုင္ခဲ့ ၾကပါတယ္။
ေယာက္်ား
အေယာက္ ၅၀ ကို ေလ့လာ ဆန္းစစ္တဲ့ အခါမွာ ကာမအား သိသိသာသာ တိုးလာေၾကာင္း
ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ ဖရဲသီးမွာ Citrulline ဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။
ေလ့လာေတြ႕ရွဇ3zWn]瀶ုေလာက္တဲ့ Crtrulline ရရွိရန္ ဖရဲသီးေျခာက္စိတ္ (သို႔)
ခုႏွစ္စိတ္ကို ေန႔စဥ္စားသံုးေပးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း သိရွိရပါတယ္။
Source
by :www.myawady.net.mm/mwdhealth
Source:http://www.malaysiaonlineradiomedia.com/2012/10/diet.htm
No comments:
Post a Comment